De betrokken partijen
Hoofdrolspelers binnen Occupy
Binnen Occupy zijn er drie prominente figuren die worden gezien als de leiders van de groep die protesteren voor een directe democratie. Dit zijn; Benny Tai, een rechten docent, bekent voor het oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid en zijn hongerstaking. Chan Kin-man, een socioloog, en Yiu-ming, een dominee.(1)
Alle drie de mannen zien zichzelf niet als oprichters maar supporters van de occupy beweging. Voor hen gaat het voornamelijk om het mogen kiezen van een eigen leider zonder invloed van Beijing.
Ook zijn er hoofdrolspelers binnen de studenten van de studentengroep : Hongkong federation of students (HKFS). Deze organisatie is opgericht in 1958 en heeft een stijgend aantal leden. Hun doel is om studenten meer betrokken te krijgen bij de gemeenschap en de politiek. Bij hun liggen de eisen anders, zij zijn over het algemeen wat extremer en hebben onder andere de eisen dat:
- De mogelijkheid tot het nomineren van een eigen Chief Executive in 2017
- De start om de wetgevende Raad de LegCo te hervormen
- Officiële verontschuldiging aan de mensen van Hongkong
- De voornaamste ambtenaren moeten ter verantwoording worden geroepen.
De grote namen binnen deze HKFS zijn Alex Chow, Lester Shum en Joshua Wong. Ook deze studenten zien zij zichzelf niet als oprichters maar als supporters en personen die spreken voor de beweging, niet beslissen.

Organisatoren van de occupy (van links naar rechts: Chu Yiu-ming, Dr Benny Tai Yiu-ting, en Chan Kin-man)

Student leaders Alex Chow (midden), Nathan Law (Links) en Eason Chung (Rechts) November 15, 2014. op het vliegveld naar Beijing waar ze worden geweigerd.
Hackers.
Een andere groep die uitgesproken voor de Occupy beweging is, is de hacker groep Anonymous. Dit is groep waar vrij aan deelgenomen kan worden. Onder de naam: Operatie Hongkong dreigen ze Chinese geheimen te onthullen. Ondertussen claimen ze onder andere succesvol de Chinese militaire website te hebben gehackt net zo als de Hongkong Politie, het Chinese ministerie en de officiële site van de regering en zijn deze gegevens gelekt.
Tegenstanders van Occupy binnen Hongkong
Binnen Hongkong zijn er ook anti-Occupy betogers, de anti-Occupy betogers zijn voornamelijk bang de woede van Beijing op de hals te halen en vrezen dat dit de economie zal schaden. Op 3 oktober is een anti-Occupy groep in contact gekomen met een Occupy groep en dit liep uit op ongeregeldheden.
Ook zijn er pro-Beijing en pro-handels groepen, deze zijn voornamelijk tegen de Occupy beweging en hebben naar eigen zeggen ook een “zwijgende meerderheid”. Hierover is echter veel onduidelijkheid en speculaties. Het zou zo kunnen zijn dat deze mensen worden omgekocht door de regering van Hongkong of Beijing.
Hoofdpersonen binnen de regering:
De Chief executive, Leung is het hoofd van de regering van Hongkong, hij is tegen de occupy beweging.
Hij heeft laten weten dat als er nu wordt toe gegeven aan deze democratische eis er een regering van de meerderheid zou komen, waarbij enkele andere groepen vergeten zouden worden. Er moet rekening gehouden worden met de kleine elite "business community" als zij worden genegeerd zou het kapitalisme van Hongkong niet meer werken.
Maar hij is er van overtuigd dat er ergens een compromis te sluiten is, door het nationale comité acceptabeler te maken voor de studenten. (2)
Toch heeft hij de studenten wel dringend verzocht zich te verwijderen van de centrale plaatsen, op dit moment werken ze de economie tegen en houden ze Hongkong gegijzeld. Wanneer dit niet gebeurd zou hij genoodzaakt zijn alle mogelijke middelen te gebruiken om de protesten te stoppen.
Hij heeft het wel duidelijk gemaakt dat hij niet zou opstappen.
Regina Ip, is een lid van de LegCo en mede oprichter van de New People ‘s Party. Zij wordt gezien als de persoon onder Leugn en is ook tegen de occupy beweging en dringt aan deze te stoppen. Hongkong zijn internationale imago heeft er onder te leiden net als de lokale economie.
Zij denkt echter ook dat als de studenten met minder extreme eisen komen er compromissen kunnen worden gesloten en zij zich ook kunnen aansluiten bij de beslissingen die worden genomen in 2017. Uiteindelijk moet de Chief executive wel iemand zijn die ook met Beijing om moet kunnen gaan vanwege de bestaande banden.

Buitenland:
Door verschillende landen en organisaties is er gereageerd op de situatie in Hongkong, steunende demonstraties werden onder andere gehouden in Taiwan, New York en Washington D.C (3).
Verenigde Naties (VN).
De VN hebben op 23 oktober China aangespoord om vrije verkiezingen te houden. Het recht van kiezen en vrije verkiezingen zijn volgens de VN onderdeel van het internationale verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (getekend door China in 1998), deze worden dan ook volgens de VN geschonden door China. Wat de VN graag wil is dat er in Hongkong verkiezingen plaatsvinden zonder onredelijke restricties. (4)
China geeft toe dat het verdrag van toepassing is op Hongkong, maar dat deze niet toepasbaar is op de politieke hervorming in Hongkong. De VN heeft hierop gezegd dat ze niet zien hoe een politieke hervorming binnen Hongkong buiten het verdrag zou vallen.
China:
De leider van China Xi Jinping keert zich vel tegen de Occupy beweging en bestempelt het als illegaal en veroorzaakt door buitenlandse invloeden, maar heeft tot dus ver nog niet sterk ingegrepen. Wel is er censuur op twitter en facebook en zijn de #occupy begrippen niet te vinden en verboden.
Verder zijn er ook geruchten dat via China mensen worden betaald om anti - occupy te zijn. Er zijn ook al een aantal pol-cijfers gepubliceerd vanuit de Chinese universiteit dat de meeste inwoners van Hongkong willen dat de Occupy zo snel mogelijk stopt.
Andere landen
Behalve vanuit de VN is er ook vanuit vele leiders van verschillende landen steun voor de demonstranten in Hongkong en hun recht tot protest.
De Duitse president Joachim Gauck heeft bij het vieren van de 24 jarige re-unificatie van Duitsland de moed van de inwoners van Hongkong besproken en ook Bondskanselier Angela Merkel noemde in haar toespraak dat de vrijheid van meningsuiting in de wetten van Hongkong gegarandeerd moet blijven in de wetgeving.
David Cameron, de Britse premier, heeft zijn bezwaren geuit en heeft aangegeven dat ook hij vindt dat de vrijheid van meningsuiting moet worden gewaarborgd.(5) Een voormalig gouverneur van Hongkong ( in de koloniale periode van Engeland tot 1997), Chris Patten heeft ook zijn steun geuit voor de demonstranten , ook heeft hij zijn afkeur geuit voor de manier waarop China het land bestuurt.(6) De Chinese minister van buitenlandse zaken heeft op Patten gereageerd door te zeggen dat de tijden zijn veranderd en dat andere partijen zich niet hebben te bemoeien met de binnenlandse politiek van China.
De demonstranten, boos op Engeland van wegen het kleine optreden en opkomen voor de vroegere koloniën, hebben het Britse Consulaat bezet. Zij willen Engeland er op wijzen dat zij tijdens het afgeven aan China ze democratie hadden moeten waarborgen.
De VS sluit zich aan bij de humanistische rechten waar elke burger recht op heeft maar heeft zich niet groot uitgesproken over de kwestie. Het erkent de lastige historische situatie tussen China en Hongkong maar mengt zich er niet in. De handels relaties met China is hier een waarschijnlijke beperking voor.
1. , (18-11-2014) Who's who in the Hong Kong protests? geraadpleegd op 05/12/2014 http://edition.cnn.com/2014/10/07/world/asia/hong-kong-protest-explainer/index.html
2.Agence France-Presse, (21- 10 - 2014) CY Leung: 'Democracy would see poorer people dominate Hong Kong vote', geraadpleegd op 07/12/2014, http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1621103/cy-leung-democracy-would-see-poor-people-dominate-hong-kong-vote?page=all
3.Epoch Times, (04-11-2014) Hong Kong Occupy Central Daily Updates Archive: Day 1 to Day 54 (Sept. 28 – Nov. 20) geraadpleegd op 01/12/2014 http://m.theepochtimes.com/n3/995389-hong-kong-occupy-central-live-stream-and-blog/
4. Ben Blanchard, (24-10-2014) China says U.N. rights covenant no measure for Hong Kong reform, geraadpleegd op 04/12/2014 http://www.reuters.com/article/2014/10/24/us-china-hongkong-un-idUSKCN0ID14U20141024
5. The Guardian, (05-11-2014) Britain soft on China over Hong Kong crisis, says Chris Patten , geraadpleegd op 04/12/2014 http://www.theguardian.com/world/2014/nov/05/britain-soft-on-china-over-hong-kong-crisis-says-chris-patten
6.The straits times, (05-11-2014) 'Times have changed' China tells Chris Patten, Hong Kong's last Britisch govonor, geraadpleegd op 04/12/2014 http://www.straitstimes.com/news/asia/east-asia/story/times-have-changed-china-tells-chris-patten-hong-kongs-last-british-govern?page=13
Maak jouw eigen website met JouwWeb