Gewoontes en tradities
De gewoontes en tradities
De cultuur van het gebied Hongkong kenmerkt zich door een mengeling van het oosten en westen. De reden hiertoe is terug te vinden in de geschiedenis. Hoewel Hong Kong veel Chinese gewoontes heeft gehouden, kent het ook een variatie aan westerse gewoontes waardoor de mensen een open-minded en accepterende groep zijn.(1) De gemeenschap hecht veel waarde aan het groepsverband, met name aan de familie, de familie speelt een grote rol in het leven van de mensen in Hongkong. Het is een cultuur die ook erg gedreven is op presteren en berust op sociale controle, wat mensen binnen jou groep van je vinden wordt gezien als erg belangrijk. Verder is het heel normaal dat er verschillen zijn tussen de verschillende lagen van de bevolking, het is sociaal acceptabel dat er mensen zijn die boven anderen staan.
Vanaf 3.30 heeft deze reporter een interview met Regina Ip , zij geeft haar kaartje. Dit is een stil zwijgende meeting om te zien wie hier het hoogste in aanzien is. En hoe de verhoudingen zullen zijn in een gesprek. Omdat de reporter geen kaartje bij zich heeft wordt dit eigenlijk gezien als onbeleefd.
Hongkong is ook zeer prestatie gericht, scores en service staat heel hoog in het vaandel van de bevolking. Een kapper kan tot heel laat nog open zijn om een klant van dienst te zijn en test scores op school worden als zeer belangrijk ervaren en dus zullen studenten zich erg inzetten om zo goed mogelijk te scoren.
Demografische opbouw
De bevolking van Hongkong is opgebouwd uit verschillende nationaliteiten:
Cantonees, Shanghaiaans, Brits, Indiaas en Joods. De Cantonesen zijn de grootste groep die de hoofdstroom voeren in de cultuur. Zij brengen concepten zo als 'Familiaire solidariteit, 'Familie eer', 'eergevoelens' en 'bescheidenheid' in de cultuur. Al zijn er steeds meer mensen de westerse manier van leven overnemen. (2)
Taal
Binnen Hongkong worden de talen Cantonees, Chinees, Mandarijns en Engels het meest gesproken. Omdat Hongkong officieel bij China hoort, maar tot 1997 nog bij het Vereenigde Koninkrijk worden Chinees en Engels gezien als de officiële staats talen.
Eten
Hongkong wordt gezien als de culinaire hoofdstad van Azie, het kent vele delicatesse en wordt opnieuw gekenmerkt door de oosterse smaken van de Chinese keuken met het westerse te combineren.(3)
Vakantie dagen
In Hongkong worden de traditionele feestdagen van China aangehouden, zoals het nieuwjaar, Ching Ming festival en het Mid-herfst festival. Ook zijn er westerse feestdagen, namelijk goede vrijdag, paas maandag en de eerste kerstdag.

Slangen soep.
Geloof
Binnen Hongkong is er een mengeling aan geloven. Zo als taoïsme, boedisme, christendom en de islam. Het Boedisme is het geloof wat de meeste aanhang heeft maar ook het taoïsme kent veel aanhangers en speelt een grote rol binnen het dagelijks leven. Het is een 3.000 jaar oud systeem dat mensen leert harmonie te creëren met de krachten van de natuur en verandering om op deze manier welvarend te worden en in goede gezondheid te leven.
Taoisme komt van het woord Tao wat zoiets betekent als “de weg” en kan worden verdeeld in twee delen, het filosofische en het spirituele deel. Het filosofische deel is rationeel en focust op observatie. De dood wordt gezien als het terugkeren naar de “Tao”. (4)
Het spirituele deel richt zich op het magische, het bovennatuurlijke. De nadruk ligt bij het genezende aspect van het bovennatuurlijke en zoekt naar het verlengen van het leven of zelfs het eeuwige leven. Tai Chi komt voort uit deze beweging/ geloof.
2. Joseph Bosco, (geen laatste update bekend) Hong Kong, geraadpleegd op 06/12/2014 http://www.everyculture.com/Ge-It/Hong-Kong.html
3. Travelchinaguide,(laatste keer geüpdatet 20-05-2015) Hong Kong Culture. geraadpleegd op 6/12/2014 http://www.travelchinaguide.com/cityguides/hongkong/when-to-go.htm
4. Beliefnet, (datum van laatste update niet bekend) What is Taoism?, geraadpleegd op 07/12/2014 http://www.beliefnet.com/Faiths/Taoism/What-Do-Taoists-Believe.aspx
Maak jouw eigen website met JouwWeb