De historische achtergrond

Hongkong is een speciale regio in China, het heeft een eigen economisch systeem en een zekere mate van autonomie. Daarom wordt de regio een Speciale administratieve Regio genoemd. Hongkong bestaat uit een gebied van 236 eilanden met een populatie van rond de 7 miljoen inwoners. Dit gebied grenst aan de Zuid-Chinese zee, vanuit deze plaatsing komt ook de naam Hongkong voort wat in het Chinees iets dergelijks betekend als “geurige haven”

Rond drieduizend voor christus werd de regio van Hongkong waarschijnlijk al bevolkt en werd geregeerd door verschillende Chinese dynastieën. In 1821 kwam er echter een verandering, de Britten gebruikten vanaf toen Hongkong als haven om opium in te voeren.
Toen de diplomatieke contacten tussen China en Groot-Brittannië slecht verliepen ontstond er een Opium oorlog. Het gevolg hiervan was dat in 1842, aan het einde van de oorlog, het Chinese vasteland gedwongen werd Hongkong af te staan.(1) Het toen nog bijna verlaten, rotsige eiland kwam in handen van de Britse Compagnie en bleef  gedurende een lange periode een Britse Kroonkolonie, waaraan later in 1898 ook nog de New Territories aan werden toegevoegd. Er werd afgesproken dat dit een lening zou zijn van  99-jaar. Het nieuwe land vormde de strook waardoor het hedendaagse Hongkong aan het vasteland kwam te liggen.

Ten tijde van wereldoorlog twee, In 1941 viel het grondgebied in de handen van Japan wat bijna vier jaar lang zo zou blijven. Na deze jaren groeide de bevolking sterk. De ligging van het eiland was erg gunstig ten opzichte van China, zuidoost-Azië en vooral Japan. De kolonie had het economisch gezien goed en werd later een toevluchtsoord voor gevluchte kapitalisten vanuit China.

In 1997 werd Hongkong weer overgedragen aan de opvolger van het Chinese keizerrijk, de volksrepubliek China, nadat het pakt van 1898 niet verlengd werd. Er werd enige vorm van democratie ingevoerd waardoor Hongkong een speciale bestuurlijke regio werd. Er golden gedurende 50 jaar andere wetten als in het communistische China. Hieruit komt het “één land, twee systemen” voort. (2)

Tiananmen plein demonstratie China:
In juni 1989 gaan er ruim een miljoen mensen de straat op in Beijing om te demonstreren tegen de gebeurtenissen in China. Zij wilden democratische hervormingen maar werden hard neergeslagen door de overheid. De staat van beleg werd uitgeroepen en de demonstranten eisten dat de regering af zou treden. Dit gebeurde niet, troepen en tanks kwamen in de nacht en drukten de demonstratie met geweld de kop in.

Ook in Hongkong waren mensen de straat op gegaan uit protest wat er op het vaste land gebeurde. Uit voorzorg zodat Hongkong geen basis zou worden voor het ondermijnen van het vasteland werd de Basic Law voor Hongkong aangepast (dit is de grondwet) en werden de maatregelen om te mogen gaan met opstanden verhard.

1. BBC news, (laatst geüpdatet 19-06-215) Hong Kong profile - Timeline geraadpleegd op 03/12/2014   http://www.bbc.com/news/world-asia-pacific-16526765

2, The Ecomonist ( 26-07-1997) "1898 and all that—a brief history of Hong Kong" The Ecomonist 134 (1997)
3. Iedem

Maak jouw eigen website met JouwWeb